|
Estimarea populatiei de carnivore mari pe baza urmelor |
|
Actiunea de estimare a populatiei de carnivore mari pe baza urmelor este complementara evaluarii nonivazive si urmareste sa obtina date utilizabile in amplasarea capcanelor, a capcanelor de par si camerelor foto automate. Urmareste totodata sa creeze o baza de date cu rutele utilizate de carnivorele mari, baza de date necesara planurilor de management ale siturilor Natura 2000 si realizarii campaniilor de informare. Studiile includ si analiza dietei la urs, studii care sunt necesare in vederea evaluarii modelelor de deplasare ale indivizilor in Vrancea. Pentru aceasta actiune este utilizata metodologia deja creata in proiectul anterior, metodologie completata doar in ceea ce priveste fisele de inregistrare a urmelor.
Actiunea derulata in perioada iunie 2007-iunie 2009 a permis realizarea unei baze de date privind prezenta/absenta carnivorelor mari in arealul de lucru al proiectului, date care au fost utilizate la proiectarea siturilor Natura 2000 si la implementarea campaniei educationale (in special componentele conflicte om-carnivore mari si antibraconaj).
Pentru evaluarea dietei la urs, probele au fost colectate pe 10 transecte alese aleator in toate sezoanele. Pe fiecare transect probele au fost colectate in 30 de cercuri cu raza de 1 m.
Excrementele de urs colectate in perioade cu rezerve de hrana diferite, sunt stocate la Centrul de Reabilitare si Monitorizare a Carnivorelor Mari intr-un refrigerator si analizate pentru stabilirea dietei. in cadrul centrului sunt realizate filtrarile preliminarii si uscarea probelor care sunt apoi trimise la Bucuresti pentru analizarea pe grupuri taxonomice mari de catre biologi.
|
|