|
Garduri electrice |
|
Tendinta de crestere continua a exploatarii masei lemnoase a condus la reducerea suprafetelor ocupate de paduri si implicit a habitatelor populate de carnivorele mari si la aparitia conflictelor dintre oameni si carnivorele mari. Metodele traditionale de prevenire a atacurilor asupra turmelor de animale domestice, cum ar fi pazirea in permanenta a turmelor de catre ciobani si caini de paza, sunt inca folosite in Romania.
In lume sunt folosite cu succes si gardurile electrice, ca o alternativa mult mai eficienta si mai putin costisitoare, pentru a preveni atacurile animalelor salbatice asupra turmelor. Prin utilizarea sistemelor de garduri electrice sunt protejate atat animalele domestice cat si cele salbatice.
Gardul electric este alcatuit din fire care conduc impulsuri electrice de joasa tensiune, care provoaca posibililor intrusi, un soc electric ne-letal. Energia folosita pentru functionarea acestor garduri poate fi furnizata de o baterie auto sau de panori solare.
In 2004, in cadrul proiectului „Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” LIFE02/NAT/RO/8576 au fost montate 6 garduri mobile Gallagher cu trei fire, pe pasunile apartinand comunei Barsesti.
....
Argintarie – stana Cojocaru
Cabalasu – stana Chirila
Km 12 – stana Rusu
Muntele Giurgiu – stana Costin Petrica
Chini – stana Stoian
Dumbrava – stana Ieseanu |
|