|
Unitatea de Interventie |
|
In perioada derularii proiectului LIFE anterior, au aparut situatii de urgenta in care au aparut solicitari pentru eliberarea animalelor braconate la lat. Astfel, echipa noastra a administrat situatiile de urgenta aparute in judetul Vrancea si care au necesitat masuri de interventie. Animalele prinse in laturi puse in special pentru mistreti si ungulate, au suferit rani profunde care au necesitat interventii chirurgicale specializate. De aceea, un tratament intr-un centru specializat ar elimina aceasta posibilitate iar existenta acestei structuri va descuraja multe tentative de braconaj. Prin intermediul APM VN cu participarea DS VN si ADD FV, a fost realizata
o unitate de interventie pentru cazurile de raniri ale carnivorelor mari care pot
aparea, constand din Unitatea Mobila pentru Salvarea Animalelor (A.R.M.U.) si
Centrul de Monitorizare si Reabilitare a Carnivorelor Mari.
Activitati
In perioada iunie 2007 – iunie 2008 activitatea A.R.M.U. s-a derulat conform protocoalelor de interventie asumate de catre beneficiar si parteneri. Numarul redus de animale braconate din aceasta perioada a fost influentat in principal de cantitatile mari de hrana (fructe de padure, ghinda, jir) existente in padure in toamna anului 2007. Cantitatea insemnata de hrana din habitatul natural elimina tendinta ursilor de a se apropia de zonele cultivate, zone in care se inregistrau majoritatea cazurilor de ursi imobilizati in capcane improvizate.
In aceasta perioada A.R.M.U a intervenit in cazuri de relocare, eliberare din lat si recuperare a unor exemplare de ursi de pe raza judetului Vrancea.
Astfel, in noiembrie 2007 echipa Unitarii Mobile pentru Salvarea Animalelor Salbatice (A.R.M.U.) s-a deplasat in judetul Harghita, pentru relocarea in zona sa de origine, a unuia dintre puii transferati catre Centrul de ingrijire a ursilor orfani de la Balan. Puiul de urs, in prezent adult, a fost tranchilizat, evaluat si marcat cu un radioemitator in lobul urechii. Echipa A.R.M.U. a preluat exemplarul si l-a transportat cu Unitatea Mobila pentru Salvarea Animalelor Salbatice de la Centrul de ingrijire a ursilor orfani de la Balan la Lepsa, la Centrul de Monitorizare si Reabilitare a Carnivorelor Mari. Ursul a fost eliberat in apropierea zonei speciale de conservare Stramba, din cadrul Parcului Natural Putna-Vrancea.
Asociatia Vanatorilor Sportivi Vrancea a anuntat in aprilie 2008, echipa ARMU, de existenta in localitatea Dupa Magura, a unui pui de urs detinut in captivitate, intr-o gospodarie. in aceeasi zi, membri echipei s-au deplasat in regiunea respectiva si au preluat un pui de urs, femela, de cca. 12 saptamani, puiul fiind preluat pentru scurt timp la Centrul de Monitorizare si Reabilitare a Carnivorelor Mari, fiind imediat transportat la Centrul de ingrijire a ursilor orfani de la Balan.
In iunie 2008, echipa ARMU s-a deplasat in zona Poiana lui Bodescu pentru eliberarea dintr-o retea de cabluri abandonate pe locul unei vechi imprejmuiri, a unui exemplar de urs. Pentru monitorizarea ulterioara a exemplarului, acestuia i s-a montat in pavilionul urechii radioemitatorul cu frecventa 150,903 Mhz.
Pe baza cazuisticii, in care s-a actionat direct de catre echipa ARMU si a Centrului de Monitorizare si Reabilitare a Carnivorelor Mari, a fost realizata o analiza statistica menita in principal sa evidentieze tipurile de areale de risc si implicit sa contureze strategii de actiune in vederea reducerii continue a numarului de cazuri de braconaj.
|
|