|
Unitatea Mobila pentru Salvarea Animalelor (A.R.M.U.) |
|
Pe parcursul derularii programului LIFE02/NAT/RO/8576 „Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” au fost capturate, tranchilizate si monitorizate peste 23 de indivizi din speciile urs, lup si ras. Echipele de monitorizare s-au confruntat cu situatii de urgenta care au presupus eliberarea animalelor prinse in capcane ilegale, destinate porcilor mistreti sau altor ierbivore.
Animalele au suferit rani serioase, care au necesitat interventii chirurgicale de specialitate, dar starea lor post-interventie nu a putut fi monitorizata corespunzator pe o perioada mai lunga de timp, astfel 3 din 8 ursi eliberati au decedat la putin timp dupa ce au fost tratati.
In vederea monitorizarii starii de sanatate a acestor animale, s-a impus infiintarea Unitatii Mobile de Salvare a Animalelor (ARMU) care are ca scop salvarea animalelor prinse in capcane. Animalelor ranite li se va asigura asistenta medicala de specialitate si dupa o perioada tratament si supraveghere vor fi eliberate in habitatul lor natural.
Persoanele care vor face parte din echipa Unitatii Mobile de Salvare a Animalelor (ARMU) vor fi instruite corespunzator, in vederea efectuarii in bune conditii a misiunilor de salvare a carnivorelor mari braconate. De asemenea se va asigura schimbul permanent la Centrul de Reabilitare.
Sub indrumarea autoritatilor silvice locale, vor fi initiate investigatii cu scopul de a descoperi responsabilii actiunilor de braconaj cat si de a descuraja acest fenomen.
Consta dintr-o ambulanta pentru carnivorele mari, fiind construita pe o platforma a unei masini Dacii Pick-up 4x4, fiind fost dotata cu instrumente si aparatura necesara interventiilor pe teren.
In perioada 15 aprilie-30 iunie in cadrul Centrului de Reabilitare si Monitorizare au fost instruite 6 persoane (2 persoane de la ADDFV, 1 persoana din partea APM VN, 2 persoane din cadrul Directiei Silvice Focsani, 1 persoana de la CCMESI). Cursurile au fost sustinute de membri cu experienta si de medicul veterinar al echipei, in sectiuni separate: biologia speciilor de carnivore mari, comportamentul indivizilor braconati, tehnica de tranchilizare, tehnici de prim ajutor.
Activitatea unitatii de interventie a inceput practic din luna aprilie 2006, fiind eliberate pâna in vara anului 2007 un numar de 9 exemplare de urs, unul dintre acestia necesitand o interventie chirurgicala in cadrul Centrului de Reabilitare si Monitorizare a Carnivorelor Mari. Dupa refacerea ranilor, acest exemplar a fost eliberat. Alte 2 exemplare juvenile in vârsta de 3 luni au fost preluate de la familii din satul Coza, fiind apoi transferati la Centrul de Crestere si Reabilitare a Puilor de Urs Orfani al Fundatiei Vier Photen din judetul Harghita. 5 exemplare mature au fost eliberate din capcane, instalate pentru capturarea ilegala a porcilor mistreti. Acestea nu au necesitat interventii medicale in cadrul Centrului de Reabilitare. in urma semnalarii existentei un exemplar de urs in zona Herastrau, echipa de interventie descinsa la fata locului a gasit exemplarul mort, imobilizat intre ramurile unui copac.
In toate cazurile, la activitatea de eliberare a ursilor au fost sesizati gestionarii fondurilor de vanatoare si politia locala, fiind demarate anchete, toate aceste cazuri fiind in curs de anchetare.
|
|