carnivore mari  
CAMPANIE EDUCATIVA
° Promovarea retelei de arii protejate
° Prevenirea braconajului
° Promovarea beneficiilor retelei Natura 2000 si a retelei locale
° Educatie in scoli

Educatie in scoli

   In cadrul proiectului se vor organiza anual, cu ocazia Zilelelor verzi, concursuri de eseuri si desen, excursii in ariile protejate.

   Pentru a veni in sprijinul profesorilor urmeaza sa se editeze un manual care va contine informatii referitoare la carnivorele mari, ariile protejate si Reteaua Natura 2000 in judetul Vrancea.

   In scopul clarificarii si imbogatirii conceptelor privind mediul natural cat si in vederea promovarii formarii aptitudinilor si atitidinilor necesare intelegerii acestuia, se vor desfasura in cadrul proiectului mai multe activitati cu caracter educativ-ecologice.

   Concurs de desene

   Deoarece s-a tinut cont inca incepand din faza de concepere a acestui proiect de faptul ca o tinta deosebit de favorabila in campaniile educationale o reprezinta copiii, implicarea acestora in actiunile de conservare este considerata esentiala pentru diminuarea amenintarilor care vizeaza carnivorele mari, in acest scop fiind realizate o serie de prezentari in scoli, pentru inceput fiind vizate cele din jurul localitatii Tulnici. intalnirile s-au desfasurat in perioada 1-2 iunie 2006 in scolile Coza, Paulesti si Tulnici, acestea aflandu-se in zona de implementare a proiectului „intarirea sistemului de protectie a carnivorelor mari din Vrancea”, unde au fost prezentate diverse teme legate de ecologia carnivorelor mari precum si de necesitatea coexistentei populatiei locale cu acestea. in cadrul acestor intalniri a fost difuzat filmul „ Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” realizat in precedentul proiect LIFE si au fost distribuite materiale promotionale precum pliante, postere, brosuri. in incheierea prezentarilor, elevii au fost informati cu privire la concursul de desene intitulat „Carnivorele mari-prietenele noastre” care urma sa se desfasoare in perioada 05-12 iunie 2006. Cu aceasta ocazie au fost prezentate regulile acestui concurs, conditiile de participare, tema centrala a concursului precum si premiile oferite.

   Pe durata perioadei 05-12 iunie 2006, copiii interesati de acest concurs au putut trimite lucrarile lor despre carnivorele mari la sediul APM Vrancea. in data de 16 iunie 2006, organizatorii acestui concurs si anume Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, in colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare Durabila „FoculViu” Focsani si avand sustinerea Inspectoratului scolar Judetean Vrancea, au realizat expozitia de desene cu acelasi nume la care au participat lucrari ale copiilor din cele trei scoli de pe raza comunei Tulnici. Expozitia s-a desfasurat in incinta Caminului cultural Tulnici unde, in jurul orei 13 au fost desemnate prin vot ale copiilor cele mai bune lucrari. Premiile au constat dintr-un aparat foto ca premiu I, binoclu - premiul doi si o enciclopedie ilustrata „Lumea animalelor” premiul III. Toti copiii participanti, impreuna cu cadrele didactice, au primit materiale promotionale constand din postere, pliante, brosuri, insigne, avand logo LIFE. De asemenea, un numar de 20 de elevi din scoala cu cele mai bune desene au beneficiat de o excursie tematica in ariile protejate „Cheile Tisitei”, „Cascada Putnei” precum si in zona Golului Lepsei de unde s-au realizat masuratori de telemetrie. Excursia s-a desfasurat in 17 iulie, cand Radu Sandu si Rodica Bongeag din partea APM Vrancea au insotit un grup de 20 de elevi ai scolii generale din Tulnici. in teren copiilor le-au fost prezentate teme precum:
- Modalitatea de realizare a masuratorilor de telemetrie
- Reteaua ecologica de protectie
- Caracteristici ale carnivorelor mari
- Necesitatea protectiei naturii.

   In acest mod aceasta lectie practica a costituit un element favorizant pentru constientizarea vulnerabilitatii speciilor de fauna si flora salbatica, precum si intelegerea rolului ariilor protejate in contextul general al protectiei mediului.

   Concurs de eseuri

   Cu ocazia Zilei pamantului, Zilei Mondiale a Mediului si Green Week, s-a desfasurat in perioada 22.04.2007- 17.06.2007 un concurs pe doua sectiuni - eseuri si scenete organizat de APM Vrancea si Asociatia pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu” cu titlul „Sa putem vorbi despre urs, lup si ras in viitor, la timpul prezent“ , tema fiind „Relatia dintre oameni si carnivore mari in siturile Natura 2000 si in exteriorul acestora. Tema a fost abordata in spiritul saptamanii verzi „Lectiile trecutului provocari pentru viitor”. La inceputul lunii iulie 2007 va fii organizat un tur de studiu pe tema ursilor habituati cu 40 de copii de la scoala castigatoare a locului intai la sectiunea sceneta, intr-o zona a tarii unde aceasta problema a ursilor cohabitantii a fost rezolvata.
   Concursul s-a adresat copiilor din zona centrala a proiectului si a avut drept scop cresterea nivelului de cunoastere a conceptelor de conservare a carnivorelor mari plecand de la constientizarea vulnerabilitati acestor specii. Grupul tinta principal a fost format din elevi ai claselor V-VII (in etapa lansarii au fost implicati si copiii mai mici din clasele I-IV). Am ales aceasta categorie de varsta tinand cont de complexitatea concursului.

   Concursul a avut 3 etape distincte:
1. lansarea concursului simultan cu prezentarea problematicii legate de carnivorele mari din Vrancea
2. pregatirea / prezentarea eseurilor si scenetelor
3. derularea turului de studiu pe problematica ursilor habituati
   In cadrul etapei de pregatire si prezentare a eseurilor si scenetelor, s-au implicat 12 cadre didactice (directori de scoala, consilieri educativi, invatatori si profesori de limba romana) dintr-un numar de 7 scoli din zona centrala a proiectului. Au realizat eseuri sau referate despre carnivorele mari un numar de 55 de elevi care au lucrat individual sau in grup. Au fost primite si jurizate 37 de lucrari din care au fost premiate 5. La sectiunea sceneta au fost prezentate 5 scenete sustinute de un numar de 46 de elevi, fiind premiata una dintre ele prin participarea la un tur de studiu.

   In vederea promovarii conceptului de conservare a carnivorelor mari, Directia Silvica Focsani si Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea au organizat in aprilie 2008 doua intalniri cu elevii din scolile Coza si Tulnici. Silvicultorii au prezentat elevilor metodele de monitorizare ale acestor specii precum si rezultatele obtinute pana in prezent prin aplicarea actiunilor de conservare pe raza ariilor protejate. S-au purtat discutii interactive cu privire la amenintarile care pericliteaza viabilitatea populatiilor de urs, lup si ras si au fost identificate masuri de reducere a presiunii antropice asupra habitatelor favorabile existentei acestor specii.

   Tot in aceeasi perioada, o echipa formata din membri APM VN si ADD FV a realizat o serie de prezentari in scolile din zona rurala si anume in 4 comune din nordul zonei subcarpatice a Vrancei (Soveja, Cimpuri, Racoasa). Cu aceasta ocazie au avut loc o serie de sesiuni de informare intitulate “Ariile protejate din judetul Vrancea – elemente cheie in protejarea carnivorelor mari”, urmarind ca elevii sa inteleaga relatiile dintre comunitatile din care fac parte si carnivorele mari. Aceasta prezentare a cuprins informatii precum :
o Ariile protejate si reteaua europeana Natura 2000
o Carnivorele mari - informatii in ceea ce priveste biologia si comportamentul acestora
o Argumente pro si contra protejarii carnivorelor mari
o Efecte negative legate de disparitia carnivorelor mari
o Reteaua ecologica pentru protectia carnivorelor mari (conceptul de retea ecologica, etapele realizarii retelei in Vrancea, necesitatea retelei)
o Parcul Natrural Putna-Vrancea (argumentele care au condus la infiintarea acestuia , pozitia acestuia in cadrul retelei nationale si judetene de arii protejate)o Prezentarea proiectului LIFE – Nature „imbunatatirea sistemului de protectie a carnivorelor mari in judetul Vrancea” (scop, obiective, rezultate asteptate, legatura cu proiectul anterior)
o Prezentare film documentar rezultat din primul proiect.

   Rezultatele principale ale acestor sesiuni informative au fost: cresterea constientizarii elevilor in ceea ce priveste problemele care afecteaza populatia de carnivore mari; imbunatatirea intelegerii implicatiilor pe care le au activitatile umane desfasurate in habitatele carnivorelor mari; dezvoltarea unei atitudini pozitive privind carnivorele mari sau reducerea nivelului lor de respingere a acestora printr-o mai buna cunoastere a comportamentului acestor specii si, in acelasi timp, justificarea reactiilor lor vis a vis de comunitatile umane. Cu ocazia desfasurarii unor evenimente care celebrau Ziua Internationala a Biodiversitatii si Ziua Europeana a Parcurilor, in perioada aprilie–mai 2008, au avut loc o serie de prezentari, in cadrul unor actiuni desfasurate de catre diverse scoli din Focsani pe tema „Protejand natura ne protejam viitorul”.
   In cadrul acestor intalniri le-au fost prezentate elevilor informatii privind :
- ariile protejate
- reteaua europeana Natura 2000 in judetul Vrancea (prezentare SCI, importanta lor in procesul de dezvoltare durabila a judetului Vrancea)
- Reteaua ecologica pentru protectia carnivorelor mari (conceptul de retea ecologica, etapele realizarii retelei in Vrancea, necesitatea retelei)
- Parcul Natural Putna-Vrancea

   Concurs de desene si machete
Incepand cu luna aprilie 2008, copiii din scolile apartinand zonei rurale din regiunea Soveja, Campuri, Racoasa, au fost informati cu privire la concursul de desene si machete intitulat ”Ce putem noi schimba pentru protejarea carnivorelor mari”, initiat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului si Green Week, fiind prezentat regulamentul concursului, conditiile de participare si premiile oferite castigatorilor concursului. intr-un prim stadiu, scolile au fost informate cu privire la conditiile de participare la acest concurs. O parte componenta a procesului de organizare a concursului si de diseminare a informatiilor privitoare la acesta a constat din contacte cu profesorii scolilor vizate si distribuirea regulamentului concursului si a materialelor informative (imagini ale carnivorelor mari si informatii despre biologia si comportamentul acestora). De asemenea au fost diseminate materiale si informatii privitoare la reteaua de arii protejate pentru conservarea carnivorelor mari .in perioada aprilie – mai 2008 a fost colectat un numar de 263 desene si machete, acestea fiind depuse la sediul APM VN. Dintre acestea, un juriu format din membri ADD FV si APM VN au selectat lucrarile castigatoare.In data de 5 iunie 2008, la Monumentul Eroilor din Soveja a avut loc o expozitie in care lucrarile copiilor au fost expuse publicului, la sfarsitul careia au fost anuntati castigatorii concursului. Premiile au fost oferite pentru ambele categorii, desen si machete. Aproximativ 40 de elevi ai scolii Vizantea, scoala care a avut cele mai multe lucari bune, au castigat o excursie in Lepsa incluzand o vizita la Cascada Putnei, in Cheile Tisitei si o campare la Centrul de Reabilitare si Monitorizare a Carnivorelor Mari din Lepsa.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea