carnivore mari  
CAMPANIE EDUCATIVA
° Promovarea retelei de arii protejate
° Prevenirea braconajului
° Promovarea beneficiilor retelei Natura 2000 si a retelei locale
° Educatie in scoli

Prevenirea braconajului

   O problema majora care a fost dezvaluita pe perioada implementarii proiectului LIFE precedent este braconarea animalelor in scopul protejarii recoltelor, livezilor si stanelor. Estimarile noastre indica faptul ca aproximativ 10% din populatiile de ursi sunt expuse la acest fenomen. Acest fapt poate pune vietile ambelor categorii – oameni si animale – in pericol, deoarece animalele devin extrem de violente atunci cand sunt prinse.
   Din cauza ca turismul este o activitate ascendenta si intotdeauna aduce cu sine cantitati crescande de deseuri menajere, este limpede ca in viitorul apropiat vor exista probleme legate de „ursii gunoieri”. in scopul prevenirii acestor tipuri de probleme, desfasuram o campanie menita sa stopeze strategiile inadecvate de management al deseurilor. Campania este adresata atat populatiei locale cat si autoritatilor locale.
   In cadrul campaniei de crestere a constientizarii pentru prevenirea braconajului si a conflictelor om-carnivore mari, au fost organizate de catre APM Vrancea si ADD FV o serie de 3 evenimente:
1. in septembrie 2006, s-a desfasurat la Cascada Putnei o intalnire cu localnici la care au participat 65 de locuitori cat si reprezentati ai consiliilor locale, politiei, profesori, medici si preoti din localitatile Tulnici, Lepsa si Coza.
2. in luna februarie 2007 a fost organizata o intalnire de lucru pe tema reducerii braconajului cu factorii de decizie la nivel judetean plecand de la cazurile intalnite in Vrancea, respectiv de la opiniile cetatenilor. La intalnire au participat reprezentanti ai principalelor institutii cu atributii legate de combaterea braconajului.
3. in mai 2007, cu ocazia sfintirii schitului de la Valea Neagra , s-a desfasurat o actiune de constientizare in scopul prevenirii braconajului, sfintirea schitului de la Valea Neagra fiind un eveniment important in viata locuitorilor. La manifestare au participat aproximativ 500 de persoane din Vrancioaia, Naruja, Nistoresti, Focsani, Paltin si Nereju. Cu aceasta ocazie a fost instalat un cort pe care au fost montate afise si banere privind proiectul si au fost purtate discutii cu oamenii, fiind distribuite peste 1000 de materiale informative. In acelasi timp, un grup de 30 de copii de la scoala Prahuda, purtand tricouri si sepci cu logo LIFE, au impartit pliante si au discutat cu participantii la aceasta intalnire.

   Actiunea desfasurata in vederea obtinerii acelorasi efecte ca si prin actiunea de vanatoare, fara a fi indeplinite conditiile legale pentru desfasurarea acesteia din urma;

   Cadrul legal :
   Toate activitatile aferente vanatorii sunt reglementate legal prin legislatia in vigoare, astfel sunt reglementate tipurile de arme ce pot fi folosite, lista speciilor de interes vanatoresc si a celor la care vanatoarea este interzisa. De asemenea, sunt stabilite perioadele de vanatoare pentru fiecare specie precum si sanctiunile prevazute pentru incalcarea acestor dispozitii.
   In conformitate cu Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului, republicata in temeiul art. VII din Legea nr. 654 din 20 noiembrie 2001.    Art. 35 alin (1):Constituie infractiune de braconaj la vanatoare si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda de la 50.000.000 lei la 250.000.000 lei fapta savarsita:
a. fara permis de vanatoare si autorizatie legala sau, dupa caz, fara autorizatie legala;
b. asupra animalelor a caror vanare este interzisa sau In perioade In care, potrivit legii, vanarea lor nu este permisa;
c. prin folosirea ogarilor sau a metisilor de ogari;
d. noaptea, prin utilizarea autovehiculelor si farurilor sau a dispozitivelor care permit ochirea si tragerea pe Intuneric;
e. prin utilizarea curentului electric, a explozibililor, otravurilor, narcoticelor, aparaturii electronice capabile sa ucida, a capcanelor neautorizate, a armelor altfel decat tinute In mana si a altor arme decat cele autorizate sau omologate, dupa caz, pentru vanatoare In Romania;

   (2) Faptele prevazute la alin. (1) se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani, daca au fost savarsite:
a. in timpul noptii, cu exceptia speciilor de vanat la care vanatoarea este permisa conform reglementarilor privind organizarea si practicarea vanatorii;
b. de doua sau mai multe persoane Impreuna;
c. de o persoana cu atributii de serviciu sau atributii publice In domeniul vanatorii, precum si de reprezentantii persoanelor juridice care au In obiectul de activitate ocrotirea vanatului sau vanatoarea;
d. in rezervatii cinegetice.

   Perioade legale de vanatoare :
   Ordonanta de urgenta 195/2005 privind Protectia mediului
   Legea nr. 26/1996 privind Codului silvic
   Legea nr. 103/1996 privind legea Fondului cinegetic si a protectiei vanatului

   Consecinte :
   Carnivorele mari controleaza densitatea speciilor care in lipsa acestora s-ar putea inmultii peste masura, fata de resursele de hrana pe care le pot avea la dispozitie.
   In acest mod, exemplarele de capriori, cerbi sau capre negre care nu se pot apara (bolnave, batrane), sunt vanate de lupi, care in acest fel mentin un echilibru al ecosistemelor, care ar putea fi afectat prin inmultirea exagerata a ungulatelor care ar afecta padurea. Aceste animale consuma mai ales ramurile tinere si mugurii, impiedicand regenerarea padurii.
alternative – link garduri electrice :
http://www.jkwildlife.ro
http://kencove.com
http://gallaghereurope.com

Intalniri
   Intalnirile cu localnicii, avand drept scop explicarea procedeelor legale ce trebuiesc aplicate impotriva activitatilor de braconaj, in contextul actualelor eforturi de conservare, au fost organizate de catre APM VN si ADD FV utilizand metoda „door to door”. S-a considerat ca aceasta metoda de dialog cu localnicii despre braconaj este mult mai eficient din cauza rezervei pe care o au in cazul in care sunt fortati sa poarte discutii publice in legatura cu aceste activitati ilegale. Astfel de discutii cu locuitorii au fost realizate de catre membri ADD FV, in localitatile Vidra, Nereju si Vizantea. Avandu-se in vedere amploarea fenomenului de braconaj din ultimii ani, a fost conceput un banner “Stop braconajului” prin intermediul caruia a fost lansat mesajul care avertizeaza asupra faptului ca braconajul este o infractiune pedepsita cu inchisoarea. In mai 2008 a inceput montarea bannerelor dupa ce in prealabil au fost obtinute autorizatiile de montare a acestora de la toate primariile din zona de implementare a proiectului. A fost produs un numar de 50 de bannere dintre care 25 (fata verso) au fost realizate in scopul montarii pe stalpi stradali de iluminat public, restul fiind amplasate pe suprafete plane in zone cu trafic pietonal intens.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea