lupul (Canis lupus)

Despre lup

Lupul este foarte asemanator cu ciobanescul german, are un bot triunghiular de circa 10 cm lungime. Masculii adulti pot atinge 20-60 kg. Lupii mananca aproape orice: animale mici, insecte, plante, animale moarte.
Un lup solitar consuma circa 3 kg de carne zilnic, dar poate rezista cateva zile fara nici un pic de mancare. Petrece 8-10 ore pe zi cautand hrana. Lupii sunt animale sociale care traiesc in haite de 5-15 exemplare, haita fiind elementul social unde se reproduce, vaneaza si isi apara teritoriul. Habitatul lupului poate fi descris ca „oriunde oamenii nu ii omoara si unde pot gasi ceva de mancare”. In Vrancea traiesc in special in padurile de conifere si de amestec, dar pot cobora spre campie pentru a gasi mancare. Relatia om-lup este una creata de legende, lupul fiind temut desi nu sunt multe atacurile asupra oamenilor. Cauza acestora este atacurile dese asupra stanelor si vanatului.

Al doilea carnivor ca marime din Europa, lupul aproape ca a disparut din vestul si centrul continentului, fiind reintrodus ca urmare a unor intiative LIFE. Mare parte din populatia de lupi din Europa se gaseste in Romania (35%, peste 3000 exemplare), o mica populatie fiind gasita in Polonia (250 exemplare), Slovacia (300-450 exemplare), Ucraina (350 exemplare). In Romania, anual sunt vanate aproximativ 450 de exemplar, dar in anii 50 a existat o puternica campanie anti lup, fiind considera daunator si ucis prin orice metode (vanatoare, capcane, otrava). Aceasta campanie virulenta a diminuat populatia. In Vrancea sunt vanate oficial circa 30 de exemplare. Lupul a reusit a-si refaca populatiile, aceasta avand o rata de crestere de circa 0,5%. Aceasta recuperare este neconcludenta deoarece stabilitatea populatie nu a fost inca apreciata.


Excremente lup, cu urme de par de capra neagra, pe Tisita Mica

Copyright © APM Vrancea & Universitatea Bucuresti-CCMESI 2003, 2004 english version

 

home
despre proiect
produse si rapoarte
carnivore mari
ursul brun
lupul
rasul

Muntii Vrancei
voluntariat
contact
english version