In decursul a peste 9 ani de experienta in derularea proiectelor LIFE Nature privind conservarea carnivorelor mari si in special a ursului brun, ne/am format o vasta retea de legaturi privind diverse institutii si experti din domeniul conservarii naturii sau domenii conexe, putand astfel facilita accesul la informatii referitoare la baze de date care au constituit fundamentul realizarii mai multor lucrari stiintifice, rapoarte, materiale informative, inregistrari video, etc.
Prin intermediul asistentei acordate de catre echipele noastre din cadrul proiectelor LIFE, studenti universitari si/au completat cu succes studiile efectuate in arealul de implementare al acestor proiecte. In prezent ne concentram activitatea asupra unor teme care ar putea constitui baza unor teze sau lucrari de dizertatie. Suntem deschisi colaborarii cu studenti volntari prin intermediul programului de voluntariat „Conservation of large carnivore in Vrancea County”, acesta fiind deschis studentilor, masteranzilor si doctoranzilor in conservarea diversitatii biologice sau din diverse domenii conexe precum geografie, biologie, ecologie, silvicultura si altele. Viitorii candidati ar trebui sa fie motivati de imbunatatirea calitatii cunostintelor legate de rezolvarea conflictelor dintre om si urs prin implementarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea speciei Ursus arctos.
Temele care ar putea fi incluse sunt:
• mortalitatea ursilor juvenili cauzata de deranjarea barlogurilor – analiza detaliata a circumstantelor, identificarea cauzelor principale, recomandari privind prevenirea acestor cazuri
• atacuri ale ursilor asupra asezarilor umane – analiza detaliata a circumstantelor, identificarea cauzelor principale, recomandari privind prevenirea acestor cazuri
• implementarea sistemelor demonstrative de protectie in cazul stanelor, culturilor agricole, livezilor si stupinelor
• evaluarea cazurilor de risc si masurile necesare in situatiile create de ursii problema
• campania de constientizare privind reducerea conflictelor om-urs si promovarea siturilor Natura 2000
• imaginea ursului brun in mass-media – obiectivitate, acuratete, calitatea continutului, influenta asupra opiniei publice
• promovarea produselor traditionale realizate de localnicii din arealele populate de urs
Selectarea voluntarilor se va realiza de catre Agentia pentru protectia Mediului Vrancea si Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice prin analizarea urmatoarelor documente:
• Prezentarea unei scrisori de intentie, in care se vor prezenta pe scurt obiectivele studiului, in unul din domeniile mai sus amintite;
• Prezentare unei scrisori de recomandare de la tutore sau profesorul indrumator din Universitate;
• Curriculum vitae;
Zona de studiu se intinde in principal pe Subcarpatii si Muntii Vrancei cu posibilitatea de extindere in arealul de implementare a proiectului LIFE08NAT/RO/000500 (judetele Vrancea, Covasna si Harghita)
Conditii de cazare. Cazarea se face la Centrul de Reabilitaresi Monitorizare a Carnivorelor Mari din Lepsa, in camera cu 2 locuri. In cadrul centrului nu exista energie electrica permanenta, alimentarea la 220 a echipamentelor facandu-se de la generatoare solare sau cu benzina). In cazul in care se doreste cazarea in spatii cu energie electrica permanenta, la pensiuni turistice, participantii vor plati contravaloarea cazarii (app. 10 EURO/noapte).
Conditii de lucru. Programul de teren va fi intensiv, depinzand insa de tipul de studii in care veti fi implicati. In teren nu veti avea posibilitatea de a fi contactati permanent prin telefonul mobil.
Transport. Voluntarii trebuie sa-si asigure transportul pana in localitatea Focsani, capitala judetului Vrancea. Din Focsani, acestia vor fi preluati de catre staff-ul proiectului. Pentru a ajunge in Focsani din tara puteti folosi calea ferata (www.cfr.ro) sau reteaua de transport rutier (microbuze, autobuze). Transportul din strainatate se poate face cu trenul (pana la Bucuresti, de acolo la Focsani), autocarul (pana la Bucuresti, de acolo continuare calatoriei pe cale ferata sau rutiera) sau cu avionul (pana la Bucuresti-Otopeni, cod BUH, de acolo continuare calatoriei pe cale ferata sau rutiera).
Pericole posibile si protectia muncii. Lucrul cu animale salbatice si in conditii de munte va poate pune viata in pericol. Lupii si rasii nu sunt un pericol pentru viata oamenilor. Ursii, mai ales daca intalnim ursoaica cu pui, pot constitui un pericol important. Pentru teren va recomandam sa aveti la voi un spray anti-urs de capacitate mare, cu jet suficient de puternic, astfel incat sa bata la 8-9 m. In orice caz, deplasarea pe teren se va face in grupuri de minim 2 persoane, corespunzator echipate. De asemenea, fiecare deplasare la fi anuntata APM Focsani. Va recomandam vaccinarea antirabie, pentru a evita orice neplaceri legate de contactul cu vulpile, lupii, cainii etc.
Echipament recomandat. Pentru a putea lucra la capacitate maxima, trebuie sa detineti echipamente de lucru in conditii extreme. Sugestiile noastre sunt: sac de dormit, bocani de munte impermeabili, pantofi de sport usori, geaca de vant si ploaie, hanorac din Polartec, manusi de vant, schimburi, lanterna, briceag, compas, altimetru, echipament foto. In conditii de vreme umeda, sau iarna, trebuie sa aveti echipament de schimb.
In cazul in care sunteti interesati sa participati in cadrul uneia sau mai multor activitati din cadrul proiectului, va rugam sa ne contactati. pe e-mail la adresele:
vrancealife@yahoo.co.uk
silviu_chiriac@yahoo.com
Specificati ca subiect "program voluntariat".