carnivore mari
carnivore mari
largi carnivores
 
lup urs ras   ECHIPA GALERIE FOTO GALERIE VIDEO VOLUNTARIAT CONTACT  
carnivore mari, lup, urs, ras
carnivore mari
 
carnivore mari   carnivore mari   carnivore mari
 
   Vrancea reprezinta o regiune in care conservarea naturii a suferit una dintre cele mai dramatice evolutii in ceea ce priveste suprafata protejata. Aceasta a fost drastic redusa in anul 2000, amenintand existenta habitatelor si speciilor de interes conservativ. La nivelul anului 2002, in Vrancea, activitatile legate de conservarea biodiversitatii erau ca si inexistente.

   Pentru a veni in sprijinul actiunilor de conservare a mediului si implicit a carnivorelor mari, in anul 2002 a debutat primul proiect LIFE Nature din judetul Vrancea, proiect numit „Conservarea in-situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” implementat de catre Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea impreuna cu o serie de institutii partenere in proiect. Dupa acest moment, a inceput un amplu program care includea protectia carnivorelor mari si implicit a habitatelor acestora, care a utilizat studii de telemetrie, o campanie educationala, infiintarea unei Zone Demonstrative Barsesti pentru protectia stanelor, infiintarea unei retele ecologice locale de arii protejate pentru protectia carnivorelor mari, precum si alte activitati. Prin intermediul acestui proiect s-a urmarit conservarea, administrarea si refacerea populatiilor viabile de carnivore mari apartinand speciilor Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx ca parte a ecosistemelor judetului Vrancea, in coexistenta cu populatia locala.

   Urmatorul proiect LIFE NATURE debutat in luna noiembrie a anului 2005 si intitulat „Îmbunatatirea sistemului de protectie a carnivorelor mari din Vrancea” a venit ca o continuare a actiunilor intreprinse in proiectul LIFE anterior si s-a dorit o parghie necesara sa intareasca rezultatele obtinute pana in acel moment. Astfel, scopul proiectului a fost acela de a intari sistemul de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea si de a corela reteaua de protectie a carnivorelor mari cu Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000. Pe parcursul derularii acestui proiect, timp de inca 4 ani, au fost intreprinse o serie de actiuni: propuneri pentru declararea unor situri Natura 2000, elaborarea planurilor de management pentru aceste situri, infiintarea unitatii de interventie pentru salvarea animalelor salbatice (in special a carnivorelor mari), monitorizarea carnivorelor mari si a prazii prin diverse metode (radio, GPs, tehnici neinvazive), promovarea sistemelor de protectie a stanelor, livezilor si culturilor agricole in randurile populatiei locale de pe arealul de implementare a proiectului, precum si o campanie de constientizare atat pentru promovarea retelei locale de protectie a carnivorelor mari si a beneficiilor socio-economice ale retelei ecologice europene Natura 2000 cat si pentru reducerea braconajului si a conflictelor dintre localnici si speciile de carnivore vizate in proiect.

   Toti cei implicati in derularea acestor proiecte au incercat si au reusit implementarea cu succes a actiunilor urmarite. De aceea activitatile de conservare a carnivorelor mari au continuat si in perioada urmatoare, principalul obiectiv fiind acela de a extinde experienta acumulata in toti acesti ani, astfel realizandu-se un proiect amplu care vizeaza conservarea speciei Ursus arctos, la nivelul a inca 2 judete (Covasna si Harghita).

   Astfel, la inceputul anului 2010, in ianuarie a debutat proiectul LIFE+ Nature „Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de Ursus arctos din zona central-estica a Carpatilor Orientali” sub coordonarea APM Vrancea, avand ca parteneri APM Covasna, APM Harghita, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Focsani si Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii din Balan, urmarindu-se conservarea celui mai reprezentativ esantion al populatiei de Ursus arctos din Romania, prin implementarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative in zona central-estica a Carpatilor Orientali. Arealul proiectului se suprapune habitatelor in care este intalnita cea mai mare densitate de ursi bruni/hectar din Europa (4,3 ursi /1.000 ha), in anul 2008 fiind estimata o populatie de 2300 exemplare repartizata pe raza judetelor Vrancea, Covasna si Harghita, adica pe arealul proiectului.
   Prin implementarea acestui proiect European, se va aplica un set de actiuni demonstrative si de cea mai buna practica, aplicate pana acum in cadrul proiectelor LIFE Nature din judetul Vrancea sau in alte regiuni pe plan national si European. Prin actiunile de conservare concrete precum salvarea ursilor braconati, relocarea ursilor habituati, reabilitarea puilor de urs orfani, protectia efectiva a barloagelor si prin reducerea cazurilor de ucidere legala a ursilor ca urmare a activitatii Echipei de Evaluare a Riscurilor (RAT) care va actiona in favoarea rezolvarii amiabile a acestor cazuri, se va contribui la extinderea arealului ursului brun in Romania. Alte activitati sunt legate in principal de aplicarea pe teren a actiunilor de monitorizare a speciei prin diferite tehnici, astfel incat sa poata fi asigurat un raport cost/eficienta superior metodelor aplicate pe plan national. Implementarea campaniilor de constientizare utilizand materiale educationale si tehnici de comunicare verificate anterior dovedesc un caracter de buna practica si impactul acestora va fi analizat prin chestionare de opinie aplicate la debutul si la finalul proiectului. Valorizarea produselor “bears friendly” si a celor cu originea intr-un sit Natura 2000 va imbunatatii imaginea speciei si a ariilor protejate in randul comunitatilor locale.

 
 
carnivore mari Baza de date GIS carnivore mari Metode de conservare a ursului brun carnivore mari Planuri de management
carnivore mari Metode de evaluare optima a populatiei de urs brun carnivore mari Protejarea barlogurilor in timpul hibernarii carnivore mari Garduri Electrice
carnivore mari RAT - echipa de evaluare a riscului carnivore mari Promovarea siturilor de interes comunitar carnivore mari Unitatea de Interventie
carnivore mari ARMU - unitatea mobila de salvare a animalelor salbatice carnivore mari Promovarea produselor traditionale in siturile natura 2000 carnivore mari Monitorizare carnivore mari & prada
carnivore mari Reducerea mortalitatii juvenile si monitorizarea barlogurilor carnivore mari Prevenirea braconajului carnivore mari Natura 2000
carnivore mari Sisteme de reducere a pagubelor produse de ursi carnivore mari   carnivore mari  
carnivore mari Analiza fragmentarii carnivore mari   carnivore mari  
carnivore mari Muntii Vrancei carnivore mari   carnivore mari  
  Proiect 2002 - 2005   Proiect 2005 - 2009   Proiect 2010 - 2013
carnivore mari Despre proiect carnivore mari Scop si obiective carnivore mari Scop
carnivore mari Produse si rapoarte carnivore mari Rapoarte si produse carnivore mari Obiective
carnivore mari Muntii Vrancei carnivore mari Actiuni management carnivore mari Actiuni
carnivore mari Voluntariat carnivore mari Campanie educationala carnivore mari Arealul proiectului
     English Version      English Version      English Version
carnivore mari Lupul biodiversitate.ro - lupul
carnivore mari Ursul  
carnivore mari Rasul  
  Bookmark and Share free counters